Ας μιλήσουμε για τον καπλαμά

Ας μιλήσουμε για τον καπλαμά

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Τι είναι ο καπλαμάς;

- Ο καπλαμάς είναι πολύ λεπτά φύλλα ή αλλιώς ξυλόφυλλα -με πάχος, συνήθως, από λίγα χιλιοστά έως και μερικά δέκατα του χιλιοστού- και προέρχεται από 100% (φυσικό) ξύλο. Ο καπλαμάς, αποτελεί την κοινή ονομασία του λεγόμενου διακοσμητικού ξυλόφυλλο , ενώ η λέξη αυτή ήρθε στα νέα ελληνικά, ως δάνειο, από την τουρκική γλώσσα. Ο καπλαμάς, με μία φράση, είναι η αξεπέραστη φυσική ομορφιά του ξύλου αποτυπωμένη και συμπυκνωμένη σε μία φλοίδα που επενδύει και διακοσμεί εκατοντάδες άλλες -κυρίως ξύλινες- επιφάνειες.

wood-veneer-selection.jpg

Που χρησιμοποιείται;

- O καπλαμάς παίρνει, όπως αναφέραμε, εκατοντάδες χρήσεις και κυρίως επενδύεται μέσω συγκόλλησης με πίεση πάνω σε άλλες ξύλινες επιφάνειες ή πάνελ από μοριοσανίδα, MDF, κόντρα πλακέ, πάνελ κατώτερης ποιότητας μασίφ ξύλου και αλλού. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να διακοσμήσουμε και να χαρίσουμε φυσική ομορφιά και λάμψη σε πάγκους, πόρτες, ξύλινα δάπεδα, επιφάνειες τραπεζιών ή και γραφείων, ενώ το συναντάμε ακόμα και σε ταμπλό αυτοκινήτου ή mousepad (!), καθώς επίσης και στην πιο διαδεδομένη, ίσως, χρήση του, την επένδυση στα ντουλάπια και τις πόρτες της κουζίνας. Επιπλέον, τεχνοτροπία του καπλαμά είναι και τα πολύ μικρά και λεπτά ξυλόφυλλα που χρησιμοποιούνται στην ...μαρκετερί. Η τέχνη της μαρκετερί είναι παραδοσιακή τεχνοτροπία καπλαμά και χαρακτηριστικό της δείγμα είναι, κι όμως ναι, η ξύλινη επιφάνεια που έχει το κλασικό σκάκι-τάβλι! Τη μαρκετερί, αυτή την ιδιαίτερη, ποιοτική και ξεχωριστή τεχνοτροπία καπλαμά θα την αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο μας, αφιερωμένο στους τελευταίους ρομαντικούς ξυλουργούς.

fotistiko-orofis--ependysi-kolonas-020.jpg

Από που μας προέρχεται;

- Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τέχνη του καπλαμά απαντάται, όπου υπάρχουν ξυλουργοί και μαραγκοί και φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ευρέως, ως τεχνική, πριν από χιλιάδες χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο, όπου οι Αιγύπτιοι «έντυναν» με διακοσμητικό ξυλόφυλλο τα έπιπλά των βασιλιάδων τους, ενώ εκτεταμένη χρήση του καπλαμά συναντάμε και κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, όπου η ζήτηση για έντονη διακόσμηση των επίπλων -και όχι μόνο- στις αυλές των ευγενών ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη.

f8dcf5e19bacead397c9fff1b1296c8e.png

Πώς υλοτομείται;

- Ο καπλαμάς, αυτό το πολύ λεπτό κομμάτι ξύλου, προέρχεται από τον κορμό του δέντρου, εξού και αναφέρεται ως καπλαμάς ξύλου, καθότι είναι φυσικές φέτες/ φλοίδες πραγματικού μασίφ ξύλου! Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εμφανιστεί στην αγορά και οι λεγόμενοι τεχνητοί καπλαμάδες, όμως εμείς στο άρθρο μας αυτό στεκόμαστε αποκλειστικά στην παραδοσιακή ανωτερότητα του φυσικού καπλαμά από πραγματικό ξύλο. Ο καπλαμάς, λοιπόν, προέρχεται από συγκεκριμένα δέντρα που μεγαλώνουν για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό και έχουν τις σχετικές πιστοποιήσεις π.χ. κατά FSC. Ο εντοπισμός του κατάλληλου δέντρου για να δημιουργήσουμε τα λεπτά ξυλόφυλλα (καπλαμά) απαιτεί κοφτερό μάτι και εμπειρία, ενώ η ιδανικότερη εποχή υλοτομίας είναι ο χειμώνας που το δέντρο είναι στεγνό από χυμούς. Ουσιαστικά, μετά την υλοτόμηση του δέντρου αφαιρούνται τα κλαδιά του και ο κορμός πηγαίνει στο τμήμα του πριστηρίου της βιομηχανίας ξύλου, όπου δημιουργείται ο καπλαμάς. Δημιουργείται είτε με τον λεγόμενο βιομηχανικό (και πιο διαδεδομένο) τρόπο που είναι η εκτύλιξη σε συνεχή φύλλα (θυμάστε το πώς αφαιρούσε η ξύστρα λεπτά φύλλα από το μολύβι; αυτό ακριβώς!), είτε με την επίπεδη κοπή των κορμών σε φύλλα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πάρουμε μοναδικές κοπές/ νερά που απαιτούνται για τον διακοσμητικό καπλαμά.

plywoodslicing2.jpg

Προέλευση και είδη;

- Συνήθως στις μέρες μας, ο καπλαμάς προέρχεται κυρίως από δεσποτάκι, οξιά, σφεντάμι, δρυ, καρυδιά, κερασιά, ενώ μπορεί να έχει εκατοντάδες διαφορετικές προελεύσεις. Πριν την κάθε tailormade κατασκευή επιλέγουμε τον ιδανικό καπλαμά μέσα από εκατοντάδες επιλογές που συναντάμε στους ξυλέμπορους, καθώς τα φυσικά χρώματα, τα νερά, η λάμψη κ.α. είναι κυριολεκτικά μοναδικά σε κάθε κομμάτι καπλαμά που θα επιλέξουμε για να επενδύσουμε τις επιφάνειές μας και να τις μετατρέψουμε σε πραγματική τέχνη. Άλλωστε, κάθε κομμάτι καπλαμά είναι ένα μοναδικό μοτίβο που αναδεικνύει πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το φυσικό ξύλo.

veneer-species.png

Γιατί καπλαμά;

- Θέλει και ερώτημα; Προέρχεται από πραγματικό ξύλο και είναι ένα 100% φυσικό - άκρως sustainable υλικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η αειφορία, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο περιορισμός του ανθρακικού αποτυπώματος μάς απασχολούν ολοένα και περισσότερο. Ο καπλαμάς είναι ένα ...ευέλικτο φυσικό υλικό, το οποίο δύναται να το χρησιμοποιήσουμε, σύμφωνα με τις δικές μας ξεχωριστές ανάγκες και απαιτήσεις. H μοναδική ομορφιά του καπλαμά βασίζεται στην υφή, το μοναδικό χρώμα, τη λάμψη και τα νερά του ξύλου. Η απαράμιλλη αισθητική, η ποικιλία σε είδη και χρήση, η αντοχή, η ποιότητα και η φυσική προέλευση είναι οι βασικοί λόγοι διαφοροποίησης και επιλογής του καπλαμά έναντι άλλων μορφών τεχνίτης ξυλείας (MDF, laminate κ.α.).

teak-wood-veneer-sheets-wood-veneers-pre-glued-wood-veneer-wood-veneer-ring-coaster-company-jessica-white-wood-veneer-nightstand-espresso-veneer-veneer-sheets-thickness-adhesive-backed-wood.jpg


- Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον καπλαμά; Επικοινωνήστε μαζί μας στο 21 0921 4124

GET IN TOUCH

ΟΝΟΜΑ *
Invalid Input
ΕΠΩΝΥΜΟ *
Invalid Input
EMAIL *
Invalid Input
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Invalid Input
ΜΗΝΥΜΑ *
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input