Cross-Laminated Timber (CLT) ή αλλιώς σταυρωτή επικολλητή ξυλεία

20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Τι είναι η σταυρωτή επικολλητή ξυλεία;

Η σταυρωτή επικολλητή ξυλεία ή CLT (cross-laminated timber), όπως θα την βρείτε ή ακούσετε εν συντομία, είναι ένα -άκρως φιλικό προς το περιβάλλον- προϊόν ξύλου που προκύπτει από τη τοποθέτηση αρκετών στρωμάτων συμπαγούς ξυλείας, τα οποία είναι τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, με ίδιο και διαφορετικό προσανατολισμό. Με απλά λόγια, είναι μία εναλλάξ σταυρωτή πλέξη ξύλων, με το ένα ξύλο να βρίσκεται κάθετα τοποθετημένο ως προς το προηγούμενο και έχοντας ως ελάχιστες τις 3 στρώσεις. Με αυτό τον τρόπο, τη σταυρωτή, δηλαδή, συγκόλληση στρωμάτων ξύλου, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη δομική σταθερότητα και στις δύο διαστάσεις, μεγαλύτερη αντοχή και ακαμψία και παράλληλα υψηλή αισθητική λόγω μοντέρνου και εξαιρετικά απλού σχεδιασμού.

7e4efe8fd3bd8b6a23558e8a9a6a0696.jpg

02f56fc0d9ab5dad134d32c9be72968a.jpg

Η ιστορία

Τα πάνελ CLT εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε Γερμανία και Αυστρία, την τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα. Ουσιαστικά, έγιναν αμέσως γνωστά ως κατασκευαστική τεχνική και μέχρι τις αρχές του 2000 είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με ποικίλα συστήματα δόμησης. Σταδιακά και έως τις μέρες μας, τα πάνελ CLT χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Wooden_Spiral_staircase_by_Risa_Meyer_dezeen_784_1.jpg

Santo-CLT-Office-by-Junichi-Kato-Associates-10-889x589.jpg

 Φιλικά προς το περιβάλλον

Τα πάνελ CLT και οι κατασκευές αυτών, είναι απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον, μιας και αποτελούνται αποκλειστικά από ξύλο. Παράλληλα, δεν απαιτείται η χρήση ορυκτών καυσίμων κατά την παραγωγή-σχεδιασμό τους, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2 και κατ’ επέκταση το ενεργειακό αποτύπωμα.

Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πού τα συναντάμε;

Τα πάνελ CLT χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δαπέδων, τοίχων και οροφών, λόγω της μεγάλης αντοχής τους σε φορτία βάρους και λόγω της υψηλής αισθητικής τους, ενώ ανάλογα τη χρήση τους, τοποθετούμε διαφορετικά τη σταυρωτή επικολλητή ξυλεία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση κατασκευής τοίχου, τα πάνελ τοποθετούνται κάθετα, ώστε τα στρώματα να είναι παράλληλα με τις δυνάμεις που ασκούν τα φορτία του βάρους, μεγιστοποιώντας, έτσι, την αντοχή του τοίχου, ενώ στις περιπτώσεις κατασκευής δαπέδων και οροφών, τα πάνελ τοποθετούνται οριζόντια.

Επιπλέον, τα πάνελ CLT μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε υβριδικές κατασκευές, συνδυασμένα με μπετόν και χάλυβα. Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί και σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα, ως καλούπια σε γέφυρες σκυροδέματος, ή ακόμη και ως ελκυστήρες σε ασταθή πεδία κατά την κατασκευή φραγμάτων. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα και ουρανοξύστες στους οποίους έχουν χρησιμοποιηθεί τα πάνελ CLT!

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, ότι μπορούν να αξιοποιηθούν ως προκατασκευασμένα δομικά στοιχεία, επιταχύνοντας τη διαδικασία κατασκευής και ότι, δεδομένης της αντοχής τους, καθίστανται ιδιαίτερα οικονομικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος εφαρμογών, διαφόρων διαστάσεων. Τα πάνελ CLT αποτελούν, τέλος, μία ιδιαίτερα ξεχωριστή και προσιτή επιλογή για κατοικίες και μεγάλα κτίρια, ενώ όταν χρησιμοποιούνται στους εσωτερικούς χώρους κτιρίων συμβάλλουν στην ανάδειξη μίας ξεχωριστής αισθητικής, χωρίς μάλιστα να απαιτείται κάποια επιπλέον διακόσμηση.

Santo-CLT-Office-by-Junichi-Kato-Associates-5-889x591.jpg

image-asset_φωφ.jpg

Πλεονεκτήματα

Τα πάνελ CLT έχουν πολλά πλεονεκτήματα, με κυριότερα ότι:

  • Έχουν εύκολο, ευέλικτο και υψηλής αισθητικής και αντοχής σχεδιασμό, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένη χρήση εργαλείων.
  • Έχουν εξαιρετικές μηχανικές και δομικές ικανότητες δημιουργώντας παράλληλα καλή θερμομόνωση και ηχομόνωση και καλή απόδοση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον και συμβάλλουν -λόγω σχεδιασμού- στη σημαντική μείωση του χρόνου κατασκευής ενός έργου.

Αποτέλεσμα; Τα πάνελ Cross-Laminated Timber (CLT) ή αλλιώς σταυρωτή επικολλητή ξυλεία, αποτελούν ένα σύγχρονο τεχνολογικό προϊόν βέλτιστης επιλογής για πλήθος κατασκευών και projects.

GET IN TOUCH

ΟΝΟΜΑ *
Invalid Input
ΕΠΩΝΥΜΟ *
Invalid Input
EMAIL *
Invalid Input
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Invalid Input
ΜΗΝΥΜΑ *
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input